Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Személyes tréning

  AI mindset workshop

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  Július 21-én a sport híreket már javában a vizes vb eseményei foglalták el, amikor este váratlanul megjelent a hír: „27 év után van magyar világbajnoka a férfi kardnak”.  A friss győztes Szatmári András nyilatkozta, hogy „titkon az éremben bíztunk, hát ez lett belőle”…

  Augusztus végén éppen egy vezetői tréningre készültem, amikor elolvastam az Andrással és edzőivel készült riportot a vb címig vezető útról.

  Lecke nr1.

  Szinte világítottak a betűk, amikor Pézsa Tibor, 82 éves mesteredző, 1964-es olimpiai bajnok szavait olvastam és reflexből – szakmai ártalom – a „vívás” szó helyére a „vezetés”-t helyettesítettem be: „A technikát nem lehet kihagyni a vívásból. Mert az olyan, mintha egy sor tégla kimaradna a házból. (…) A mostani felgyorsult vívásban pláne nagy szerepe van. Ha már tudja a technikát, akkor jöhet a mikor kérdés. Elő is kell adnia. Szituációk tömkelegéből kell választani a páston, amikor alig van idő. Ha nem tudja a technikát, akkor azon felesleges is aggódni, hogy előjön-e bármi fontos helyzetben.”

  Másnap a program résztvevőivel ki is bontottuk a nekik szóló üzenetet: Nem elég „lexikálisan ismerni” a kulcsviselkedések – a helyzetfüggő vezetésnek, a mások fejlesztésének, a nehéz résztvevők kezelésének, a fejlesztő visszajelzésnek – technikáit… Csak annak a fejlesztésnek van értelme, amely gyakorlással beépül a napi rutinba. Ezért foglalkozunk tan-terem helyett edző-teremben a „vezetői kulcs-viselkedések” technikáinak gyakorlataival, hogy a vezetők azokat reflexből alkalmazhassák „versenyhelyzetben”.

  Lecke nr2.

  A riportban ezután Szatmári Andrástól magától kaptam egy „telitalálatot” a hozzáállás (mindset) témában. Miután elbukta a riói olimpia kvalifikációs versenyét edzőváltásra szánta el magát. „Magamat amúgy a váltás előtt technikásnak gondoltam, ezt is hallottam mindenfelől. Amikor az első edzésre mentem, rájöttem, hogy még a tercem sem tökéletes. Az alapokkal is baj van. Nem hittem volna, hogy ezzel szembesülök. Az együttes találat azért lett együttes, mert három milliméterrel rosszabb helyen volt a kezem, mint a helyes. Ez nem balszerencse. Ezen pedig nem kell felháborodni, és letámadni a vezetőbírót, akit aligha tudok eltéríteni az igazától. Ha a kezem három millivel odébb van, akkor majd nem lesz együttes az összevágás. Hiszti nélkül ezt elfogadtam, és ez egy nagyon fontos lépés volt.”

  A vezetők hálásak voltak ezért a leckéért is, mert emlékeztette őket a program-sorozatot megnyitó műhelymunkára. Akkor a „fejlődő szemlélettel” foglalkoztunk, amelyet nem elég „tudniuk”, hanem be is kell gyakorolniuk: ha kritikával, akadállyal szembesülnek, hogyan fordítják át „belső monológjukat” arra koncentrálva, ami rajtuk múlik és így a saját tanulságaikat, lehetőségeiket ragadják magukhoz és dolgozzák fel a jövő „telitalálatai” érdekében.

  A hozzáállás – a mindset – és technika, hatásos edzés, kitartó gyakorlat, végül alkalmazás jó reflexekkel: a sorozat-terhelésben nyújtott kimagasló eredmények előfeltételei, nem csak a kardvívásban.

   

  Kövesdy Tamás, tréner

   

  Témák

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek