Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Személyes tréning

  AI mindset workshop

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  A reziliencia jelentése több nézőpontból, sokféleképpen megfogalmazható – a leggyakoribb és legérzékletesebb megfejtése talán a lelki állóképesség. Ennél azonban jóval több jelentésréteget rejt, napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy megismerjük őket. A reziliencia ugyanis bátran állíthatjuk, hogy “divatos” kifejezéssé vált a személyes eszmecserékben és az üzleti kommunikációban egyaránt. Mai cikkünk segít felfedezni, mi áll pontosan a méltán népszerű fogalom mögött, és hogyan tehetjük valóban magunkévá.

  A reziliencia jelentése és ismerete elengedhetetlen.

  Reziliencia jelentése: induljon a felderítés!

  Amit a szótárban találhatunk

  Amikor egy ismert, de csak félig-meddig értett kifejezésnek keressük a valós jelentését, a szótári definíció mindig jó kiindulópont. Elsőként a hétköznapi nyelvhasználatot értelmező gyűjtemények berkeiben kutakodtunk.

  Ahogy a Merriam-Webster szótár, úgy a Cambridge Dictionary is két fő meghatározást társít a rezilienciához. Az egyik szerint a reziliencia jelentése egy megnyújtott, összenyomott anyag vagy test képessége arra, hogy visszanyerje eredeti formáját. A másik értelmezés a Merriam-Webster szerint a szerencsétlen fejleményekből való felépülés, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége. A Cambridge Dictionary alapján pedig olyan személyre illik a reziliens, mint melléknév, aki a nehézségek, negatív események után is boldog és sikeres tud maradni.

  Reziliencia jelentése: így érti a pszichológiai szaknyelv

  A fenti meghatározások hasznos képet mutatnak arról, milyen értelemben beszélünk rezilienciáról a hétköznapokban. A reziliencia jelentése azonban csak akkor ismerhető meg igazán pontosan, ha a pszichológiai definíciót is figyelembe vesszük. A neves USA-beli szaklap, a Psychology Today szerint ez a következő:

  “A reziliencia olyan pszichológiai kvalitás, amely bizonyos embereket képessé tesz arra, hogy az élet csapásaiból legalább ugyanolyan erősen álljanak fel, mint amilyenek előtte voltak. Ahelyett, hogy hagynák: a nehézségek, a traumatikus események, és a kudarcok felülkerekedjenek rajtuk vagy elvegyék az elszántságukat, az igazán reziliens személyek képesek a másik oldalról szemlélni a dolgokat, érzelmileg gyógyulni, folytatni a céljaikért végzett munkát.”

  A pszichológiai szakirodalom általánosságban egyfajta pozitív alkalmazkodási képességként tekint a rezilienciára – egy olyan eszköztárként, amely mentális és pszichológiai készségekből épül fel, és amelyet bárki felépíthet magának.

  A reziliencia jelentése a Develor szakembereitől.

  Miért hasznos napjainkban a reziliencia?

  A fogalmat gyakran emlegetik lelki rugalmasság vagy lelki állóképesség néven is – ezek a kifejezések még jobban átadják, miben is áll valójában a reziliencia jelentése. Éppúgy, ahogy a szótári leírásban a megnyújtott tárgyak visszanyerik eredeti alakjukat, a reziliens személyek is képesek visszaugrani eredeti formájukba – bárhogy húzza-nyújtja-gyötri őket az élet. Ez az “ugrás” természetesen nem néhány másodperc alatt történik, és nem is megy feltétlenül könnyedén. Ám aki felépíti magában azt a lelki elsősegély-csomagot, amelyhez krízis esetében nyúlhat, könnyebben gyógyul fel a sebekből. Napjainkban pedig minden eddiginél fontosabb, hogy erre is odafigyeljünk! Hiszen világszintű válságok zajlanak körülöttünk, gyakran akár markánsan is megváltoznak a körülményeink. A világ ma pontosan megfelel annak a modellnek, amelyet üzleti szakemberek egyszerűen VUCA-ként emlegetnek: változékony, bizonytalan, összetett, és többértelmű (volatile, uncertain, complex, ambiguous). Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a mentális rugalmasság a túlélés egyik kulcsfontosságú feltétele lett.

  Reziliencia jelentése és fejlesztése

  A reziliencia teljes mértékben tanulható és fejleszthető, legyen szó egyéni, vagy szervezeti szintről. Ehhez azonban aktívan és kitartóan kell foglalkoznunk saját pszichénk megismerésével. Hiszen ennek a folyamatnak az alapja az önismeret. Fontos ugyanis tisztában lennünk azzal, hogyan viselkedünk a motivációnk elvesztése során, esetleg tartós stresszhelyzetben, vagy ha új helyzettel kell szembe néznünk, mennyire félünk a konfliktus helyzetektől stb.

  Reziliencia jelentése: mit érdemes tudni róla?

  Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy teljesítményünkön a kiégés jelei mutatkoznak, vagy érzelmileg kimerülünk, akkor érdemes minél előbb foglalkozni a reziliencia fejlesztésével. A kiégés egyébként nemcsak a lelki világunkra lehet hatással, de testi tünetei lehetnek. Következményében kialakulhat depresszió, alvászavar, fáradékonyság, ami hosszú távon kihatással van a teljesítményünkre, mindennapjainkra és összességében még a személyiségünket is átformálhatja.

  A reziliencia jelentése és 8 tényezője

  Ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk a saját alkalmazkodókészségünket, meg kell ismerni a reziliencia sajátos tényezőit és mindenki be kell azonosítsa, hogy éppen hol tart személyes fejlődése során. Így tudjuk meghatározni, hogy miben kell még fejlődnünk.

  1. Elfogadás: Meg kell tanulni elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni, nem tudjuk befolyásolni, ez sokszor segít elengedni a múltat.
  2. Felelősségvállalás: Amit viszont tudunk befolyásolni, azért felelősséget is kell vállalni.
   Személyes hatékonyság: Ez a hit önmagunkban. Fontos ahhoz, hogy ne passzív elszenvedői legyünk az életnek, hanem szembenézzünk a kihívásokkal.
  3. Egészséges pozitivizmus: Egy reziliens ember nem hagyja, hogy a negatív érzései befolyásolják, hanem képesek gondolataikat tudatosan befolyásolni.
  4. Indulatkezelés: Az impulzív döntések és reakciók tudatos irányítása, az érzelmi kitörések elkerülése.
  5. Társas kapcsolatok: Stabil, szociális háló kiépítése, ami a kölcsönös együttműködésen és bizalmon alapszik.
  6. Empátia: Sokat segít nemcsak a konfliktus kezelésben, de a megelőzésében is.
  7. Megoldásközpontú gondolkodás: A probléma feltárása, és kreatív megoldása. Világos célok kitűzése és azok elérése.

  Reziliencia jelentése az üzleti életben

  Ezek a bizonyos VUCA-körülmények nemcsak személyes életünkben, hanem az üzleti folyamatokban is erősen éreztetik a hatásukat. Így a lelki állóképesség jelentősége a vállalatok világában is felértékelődött. Napjainkban kiemelten fontos, hogy a vezetők pontosan tisztában legyenek azzal, mi a reziliencia jelentése, és hogyan vértezhetik fel vele a dolgozóikat. A kiszámíthatatlan kihívások, a válsághelyzetek ugyanis munkakörtől és munkavállalói szinttől függetlenül rányomják a bélyegüket a mindennapokra: a szakmai felkészültségnél többre van szükség a boldoguláshoz. A megfelelő stresszkezelési stratégiák alkalmazása, a pszichológiai biztonság megteremtése mellett egy jól összeállított reziliencia tréning is rengeteget segít az erős. ellenálló munkahelyi közösségek megteremtésében.

  Miért fontos fejleszteni ezt a képességünket munkahelyi szempontból?

  A reziliencia szempontjából a munkahelyi vezetők kifejezetten veszélyeztetett pozícióban vannak. Hiszen ők azok, akik sok esetben próbálják fenntartani a vállalat működését úgy, hogy tekintettel vannak a kollégák és a szervezet érdekeire is. A nehéz esetekkel való megbirkózás, így a vezetői kompetenciák is fejleszthető, sőt nagy szükség is van rá. Ezért a legtöbb cég esetében elengedhetetlen, hogy a munkahely kellő hangsúlyt fektessen nemcsak a vezető, de az egész csoport lelki egyensúlyának fenntartására. Minél ellenállóbb ugyanis egy munkahelyi csapat, annál kisebb az esélye az összeomlásnak, és annál hatékonyabban tud működni.
  Egy jól összeállított reziliencia tréning sokat segít akár a munkatársak közti feszültségek megoldásában és a biztonságérzet növelésében is.

  Miben segít a Develor reziliencia tréningje?

  A hatékony válságkezelésben és a jobb teljesítőképesség elérésében segít elsősorban. Legelőször megtanítjuk, hogyan fejlesztheted a szemléletmódodat a mindennapi életben. Segítségünkkel pedig a résztvevőink elsajátíthatják a rugalmassághoz szükséges szempontokat és, hogy hogyan ismerhetik fel ennek a hiányát.
  Továbbá olyan képességek elsajátítására nyújtunk megoldást, amik a munkavállalókat és a vezetőket is segítik a krízishelyzet kihívásaival szemben.

  Tréningünk során az alábbi témákat fogjuk feldolgozni:

  • Önismereti teszt
  • A reziliencia fogalma és fontossága
  • A 7 védőfaktor rendszere
  • A faktorok hiányának felismerése
  • Megoldási stratégiák
  • Lelki állóképesség-fejlesztő gyakorlatok
  • Egyéni akcióterv
  • Önfejlesztő otthoni feladatok

  A program végére a résztvevők képesek lesznek: 

  • elismerni a reziliencia összetevőinek hiányát
  • alkalmazni tudják a megoldási stratégiákat
  • kezelni a mindennapos konfliktushelyzeteket

  Szeretnéd a reziliencia alapelvei mentén fejleszteni vállalatod gyakorlatait és munkavállalóid készségeit?

  Kattints a jobb oldalon található fülre, és vedd fel velünk a kapcsolatot!arrow

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!