Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Személyes tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Személyes tréning

  AI mindset workshop

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  A minden eddiginél nagyobb ránk nehezedő nyomás közül az egyik legjelentősebb a munkahelyi stressz. Korunk legsúlyosabb egészségügyi problémái közé tartozik. Kutatások szerint az esetek több mint 70%-ban a pszichoszomatikus betegségek hátterében is ez áll. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk következményeivel és megtanuljuk kellően kezelni, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket és kiegyensúlyozottan, jobban teljesíthessünk nem csak a munkahelyünkön, de mindennapjaink során is.

  Mit jelent a munkahelyi stressz?

  A WHO szerint a munkahelyi stressz az, amikor az elvárások meghaladják a jelenlegi tudásunkat és úgy érezzük, hogy ezzel a nyomással képtelenek vagyunk megbirkózni. Ez tehát sosem egy adott helyzetről szól, hanem arról, hogy mi hogyan reagálunk rá. Például, ha valaki számára nem okoz gondot a nyilvános beszéd, nem fog szorongani egy vállalati prezentáció megtartása előtt. Míg annak, aki kevésbé érzi magát erre a feladatra rátermettnek, komoly stresszt okozhat.

  Emellett természetesen vannak olyan munkahelyi körülmények, vagy a munka jellegéből adódó befolyásoló tényezők, amik még a legmagabiztosabb embert is könnyen stresszes állapotba taszíthatják. Ilyen például a monoton, ingerszegény munkakörnyezet, vagy éppen a túl sok feladat, a nyomasztó határidők, esetleg a rosszul beosztott munkaidő. De a mai világra jellemző bizonytalanság is okozhatja, az előre jutási lehetőség elmaradása, a jó kommunikáció hiánya, vagy a bérezési különbségek.

  A munkahelyi stressz kezelése kiemelt fontosságú

  Mik a tünetei és következményei?

  Sokszor a stresszt olyan természetesnek vesszük, mint a reggeli kávénkat, így a legtöbb esetben észrevétlenül uralkodik el rajtunk. Pedig, ha nem figyelünk rá oda, nemcsak egyéni és egészségügyi problémákhoz vezethet, de globális szinten az egész vállalat működésére is komoly kihatása lehet.

  Az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága által végzett  felmérés szerint a munkahelyi stressztől szenvedő munkavállaló egyre több időt próbál távol tölteni a munkahelyétől. Hajlamos a késésre és az elkötelezettség hiányával küzd. Gyakoribbak lehetnek a betegszabadságok, és a motiváció csökkenése miatt megnövekedhet a fluktuáció is, ami pedig a munkaadóra sem vet jó fényt.

  A munkahelyi stressz kezelése egyéni szinten

  •  Érdemes a problémák megoldására koncentrálni. Megnézni, hogy van-e olyan része a helyzetnek, amiben mi tudunk változtatni.
  • A jó kommunikáció az alapja mindennek. Kezdeményezzünk konstruktív beszélgetést felettesünkkel és kollégáinkkal.
  • A munkanap során tartsunk rendszeresen néhány perc szünetet. Álljunk fel az asztaltól, sétáljunk kicsit, akár az irodán belül is.
  • Fontos a rendszeres testmozgás. Ezért figyeljünk oda, hogy munka után még legyen egy kis idő valamilyen sportra, ugyanis ez hosszútávon is csökkenti a stresszszintet.
  • Figyeljünk a munka és magánélet egyensúlyára. A munkaidőn túl töltsünk sok időt barátaink, családunk társaságában, ahol kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk.
  • Valamilyen relaxációs technika elsajátítása nagyon hasznos lehet. A relaxáció segít ellazítani a feszült izmokat, ezzel is segítve a nyugodt állapot megteremtését.
  • A nap elején tervezzük meg a munkanapot. Tűzzünk ki apróbb célokat magunk elé és értékeljük azok sikerességét.

   

  A munkahelyi stressz befolyásolja az egészséget

  Stresszcsökkentés vállalati szinten

  Természetesen nagyon fontos, hogy mindenki egyéni szinten is megtanulja kezelni a stresszes helyzeteket, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor már szervezeti szinten is segíteni kell a problémát.

  • A munkavállaló kisebb leterheltségének biztosítása létszámbővítéssel.
  • Fontos, hogy a vezetők megismerjék a munkafolyamatokat, és szükség esetén optimalizálják azokat.
  • A hatékony teljesítményértékelés is nagy segítség lehet. Ilyenkor akár egyéni karriertervet is összeállíthat a munkavállaló és felettese, illetve közösen végig gondolhatják az alkalmazott egyéni céljait, karrier lehetőségeit. Együtt találhatnak újabb motivációt az adott munkakörön belül.
  • Cégen belüli tréningekkel és a kompetencia fejlesztésével is nagyban elősegíthető a munkavállaló önbizalmának növelése, ezáltal a kevesebb stressz megélése.

  A Develor stresszkezelési és reziliencia tréningjei hatékony segítséget nyújthatnak személyre szabott stresszkezelési stratégia kialakításában és a lelki állóképesség fejlesztésében. A képzés folyamán segítünk, hogy a résztvevők felismerjék a saját és mások stressztüneteit és hatékonyan kezeljék a fesztültséget.

  Felkeltettük érdeklődésed?
  Kattints a jobb oldalon található fülre, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

  arrow

  Témák

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek