Bezárás    

  DEVELOR Tanácsadó Zrt. 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. Cégjegyzékszám: 01-10-045069

  Mutasd az összes elérhetőséget!
  Lépj kapcsolatba velünk!    
  • Attitűdformálás
  • Vezetés és Menedzsment
  • Ügyfélszolgálat, Értékesítés és Tárgyalástechnika
  • Személyes hatékonyság és Kommunikáció
  • Csapatépítés és Együttműködés
  • Felmérés és Diagnosztika
  • HR tanácsadás és coaching
  • Szolgáltatások
  Személyes tréning

  Diversity & Inclusion

  Játék alapú tréning

  VUCA Mindset

  Személyes tréning

  Digital mindset

  Virtuális tréning

  Munkabiztonsági attitűd

  Személyes tréning

  Growth mindset

  Személyes tréning

  Vezetői Bátorság

  Személyes tréning

  AI mindset workshop

  Szolgáltatásaink és megoldásaink között található

  • Megoldásaink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Keress szolgáltatásaink között!

  Forrásaink közt található

  • Cikkeink közötti kereséshez gépelj be minimum 3 karaktert.
  Fedezd fel tartalmainkat!

  A mesebeli, nagyotmondásáról híres Münchausen báró a saját hajánál fogva húzta ki magát és lovát a mocsárból. Szakmai életünkben gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor egyedül nem vagyunk képesek megbirkózni az előttünk tornyosuló kihívásokkal. Ilyenkor egy objektív szakember professzionális segítsége lehet a megoldás. Egy vezetőnek olykor nem tanácsra van szüksége, hanem egy olyan független támogatóra, akivel bizalmas beszélgetésben és professzionális keretek között újra rendezheti gondolatait és másképp nézhet rá a kérdéses témákra. Ebben segíthet egy üzleti coach. Kókai Róbert, tréner & coach írása.

  A coach nem ad tanácsot, nem kínál kész megoldásokat. Egy olyan „üzleti edző”, aki modern pszichológiai, fejlesztő, kommunikációs és coaching módszerekkel, kérdezés technikával objektíven és ítélkezés nélkül ösztönöz, támogat és fejleszt. Bármekkora is egy cég mérete, struktúrája és életciklusa, mindig versenyelőnyt jelenthet egy üzleti coach támogatása.  De milyen okok miatt érdemes üzleti coach-hoz fordulni?

  1. Hogy elhagyd a komfortzónád

  Vezetőként a jól kidolgozott és tesztelt stratégiák megkönnyítik a döntéshozatalt, de egy idő után rutinszerűvé válhatnak. Ez persze érvényes a mindennapi életre is. Pedig adódhatnak olyan helyzetek is, amikor érdemes kilépni a hagyományos gondolkodási mintákból. Ha a fejlődés, a növekedés megreked, vagy stagnál a teljesítmény, ideje elgondolkodni egy új megközelítésen. Ez pedig azt jelenti, hogy el kell hagynod a komfortzónád – ami egyáltalán nem könnyű feladat.

  Például képzel el egy introvertált értékesítőt, aki eddig csak online foglalkozott az ügyfelekkel, de most személyes kapcsolatok építésével készül új ügyfeleket szerezni – egy üzleti coach segítségével! Elsőre biztosan nehéz dolga lesz, de ki vonná kétségbe, hogy ez a cél megéri-e az erőfeszítést?

  Az üzleti coach több okból is segítségedre lehet

  2. Hogy megkapd és gyakorold az aktív és koncentrált figyelmet

  Egy üzleti coach a teljes figyelmét rád összpontosítja. Nincsenek figyelmet elterelő e-mailek, telefonok vagy felugró értesítések. Legtöbbször már az is nagy segítség lehet, ha alkalmad van hangosan kimondani a gondolataidat és érzéseidet az téged foglalkoztató témával kapcsolatban.  De az is biztosan előnyödre válik, ha valaki összefoglalja a gondolataidat és segít strukturálni azokat. Ahogy az is hatalmas segítség, ha az üzleti coach a korábban nem tudatosított hiedelmedre irányítja a figyelmedet és elnavigál azok feloldásáig. A coach által nyújtott osztatlan, értő figyelem nélkülözhetetlen ehhez – ennek megtapasztalásával pedig te is alkalmazhatod ezt a jövőben.

  3. Hogy végre legyen valaki, aki elmondja a hibáidat is

  Az üzleti coach nem ítélkezik, de segít a problémádat objektív módon megközelíteni. Ezzel pedig lehetőséget teremt a hibáid felismerésére. Nem véletlen, hogy az angol üzleti „coach” kifejezés a sportból származik, mivel a valóban nagyszerű edzők olyan játékosokat fejlesztenek, akik együtt dolgoznak egy olyan cél eléréséért, amiről egyedül talán még álmodni sem mertek volna. Az üzleti coaching alapja ugyanez: segít az egyén és a szervezet céljainak pontosításában, a továbbfejlődésében és a kiteljesedésében.

  4. Hogy segítsen az ötleteidet valóra váltani

  Sok jó ötlet már jóval a megvalósítás előtt elhal. Ennek számos oka lehet, például a mögöttes motiváció vagy az implementációhoz szükséges feltételek hiánya. Az üzleti coach segíthet megvalósítható célokat kitűzni, majd ezután az ügyfelét abban támogatja, hogy ezek a célok meg is valósuljanak.  A célok esetében fontos, hogy ezek motiváló kihívások legyenek, de ugyanilyen fontos az, hogy az ügyfél elköteleződjön a célok mellett. A coach segít nagyban gondolkodni és a terveket kisebb célokra bontani. Segítségével fokozatosan nyomon követheted a megvalósulást is. Az üzleti coach támogat abban, hogy olyan megoldások szülessenek, amiket egyedül nem biztos, hogy megtalálnál a rutinszerű, megszokott gondolkodásmód miatt. De a coach segíthet meglátni a fától az erdőt. Nem utolsósorban az együttműködés során kiléphetsz  a szokásos gondolkodási sémáidból és sokkal kreatívabbá válhatsz.

  5. Hogy bizalmi légkör vegyen körül

  A vezetők általában megtapasztalják a magányosságot. Erről leggyakrabban a felsővezetők vagy a felsővezetői kör, a board tagjai számolnak be. Ennek az érzésnek a megfogalmazása gyakran nem is egyszerű, hiszen frusztráció, stressz, feszültség vagy döntési nehézség, döntésképtelenség és halogatás lehetnek a tünetei. Egy vezetővel gyakran előfordulhat, hogy nincs senki, akivel megvitathatná a legnagyobb aggodalmait, kihívásait. A munkatársak talán nem is látják, milyen vezetési nehézségekkel küzd éppen a vezető. És sajnos a család, barátok sem látják át a munkahelyen történteket, így nem érthetik teljesen a helyzetet.

  Épp ezért az egyik fő ok, amiért érdemes üzleti coach segítségét kérni, az, hogy létrehoz egy olyan bizalmi légkört, amiben vezetőként kifejezhetheted aggodalmaidat és félelmeidet, és amiben ő szakértelmével támogat abban, hogy a legjobb döntéseket hozhasd meg.

  6. Hogy magabiztosabbá válj

  A legtöbb coach jelentős élettapasztalattal, szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezik.  A coach ismeri a szervezeti életciklusokat, tisztában van a gyakori kihívásokkal, hiedelmekkel és rendelkezik a leghatékonyabb módszerekkel a problémák megoldására. Ha egy ügyfél felvázolja egy problémáját a coachnak, szinte biztos lehet benne, hogy együtt találnak majd megoldást és lehetőséget a fejlődésre. A business coach nemcsak a múltbéli sikereit, de akár a kudarcait is felhasználhatja a fejlődéséhez, hiszen mindkettőből lehet tanulni.

  7. Hogy megtudd, mi a fontos a céljaid eléréséhez

  Vállalkozóként vagy vezetőként könnyen előfordulhat, hogy olyan feladatokat helyezünk előtérbe, amik nem igazán fontosak, és hátrébb sorolhatók lennének – vagy akár delegálhatóak. A coach segít látni, mi szükséges – és mi nem – a céljaid eléréséhez. Így könnyebben priorizálhatsz és fejleszthetheted a delegálási képességedet is. Ez bár apróságnak tűnhet, de jelentős időt és energiát szabadíthat fel, ami teljesítmény növekedéssel járhat.

  8. Hogy elfogulatlan és őszinte legyen veled

  Az elfogulatlanság azt jelenti, hogy a coach képes tárgyilagosan, külső befolyás nélkül megközelíteni a kliens helyzetét és céljait. Így a coach segíthet neked objektív perspektívát kialakítani, miközben nem hagyja, hogy személyes előítéletei vagy külső tényezők befolyásolják ebben. Az őszinteségen, bizalmon és nyitottságon alapuló kapcsolat a te fejlődésedet támogatja. A coaching során felépített nyílt kommunikáció segít majd neked megbirkózni a kihívásokkal és elősegíti a személyes és szakmai növekedésedet. Azzal, hogy a coach elfogulatlan és őszinte  veled, olyan támogató környezetet teremt, amiben biztonságban érezheted magad, és hatékonyan dolgozhatsz céljaid elérésén.

  Úgy érzed, beragadtál egy helyzetbe és nem tudod, hogyan lépj onnan tovább? Ne félj segítséget kérni!

  Kókai Róbert
  tréner & coach

  Kezeld jól a hibrid kihívásokat!

  Töltsd le a legújabb e-könyvünket, amely már kipróbált tippekkel rendelkezik a hibrid csapatban való működésről!

   Kapcsolódó cikkek